Logo_Inclusia_transparante_achtergrond

Mijn dochter mijn lief

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

We willen allemaal dat onze dochters opgroeien tot zelfstandige, sterke, betrokken en vooral gelukkige vrouwen. Als moeder is dat waar je voor gaat, waar je op inzet en waar je sturing aan geeft in de opvoeding. In deze sturing geef je vaak mee wat je zelf van je eigen moeder mee gekregen hebt, aangevuld met eigen ervaring, cultuur en religie. We zien echter dat het best lastig is om een goed evenwicht te vinden in wat je mee wil geven vanuit de eigen kaders en wat je dochter zelf gaat ontwikkelen. Emanciperen betekent vrije keuzes maken. We zien dat dochters uit gesloten gemeenschappen daar ondersteuning bij nodig hebben als het recht om zelf te beschikken niet vanzelfsprekend is of wordt ervaren en niet via opvoeding wordt doorgegeven. Zelfbeschikking is het recht om zelf te bepalen wie je bent en je economisch, sociaal en cultureel te ontwikkelen. Het zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen gaat vooraf aan het emancipatieproces. 

Mijn dochter mijn Lief is een training die tegelijkertijd aan moeders en dochters gegeven wordt. De eerste bijeenkomsten volgen ze los van elkaar en de laatste bijeenkomsten volgen ze samen.

De training heeft het volgende doel:

Moeders vanuit een gesloten traditionele cultuur leren in gesprek te gaan met hun dochters, waarin ze hun culturele kaders gaan leren loslaten om echt te luisteren naar wat hun dochters willen met hun leven.

Hiermee dragen we bij aan de volgende subdoelstellingen:

  1. Het vergroten van de gelijkwaardige positie en gelijke behandeling van vrouwen en mannen 
  2. Het bespreekbaar maken van taboeonderwerpen die emancipatie in de weg staan.
  3. Het vergroten van de zelfbeschikking van meiden uit een gesloten cultuur
  4. Het verkleinen van de kloof tussen moeders en dochters 
  5. Moeders en dochters leren om samen te huilen en te dromen

De training is geschikt voor moeders met dochters in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. We gaan een traject in met de moeders en dochters om ze te begeleiden in het voeren van deze gesprekken. Binnen dit traject komen ze 4 keer bij elkaar waarin ze leren het gesprek te voeren en vervolgens ook samen dit gesprek gaan voeren.

Het traject zal begeleid worden door twee trainsters. Een trainster die de meiden zal begeleiden en die hun vertrouwenspersoon zal zijn binnen het traject en een tweede trainster die de moeders zal begeleiden en hun vertrouwenspersoon zal zijn.

Contact formulier