Logo_Inclusia_transparante_achtergrond

Own your future

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Jongeren met een migrantenachtergrond doen het steeds beter in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Zij volgen hogere opleidingen dan voorheen en ronden deze met succes af. Zij doen er wel langer over omdat hun schoolcarrière gekenmerkt wordt door het stapelen van opleidingen. Ook veroveren zij inmiddels betere posities op de arbeidsmarkt. Toch overheersen nog steeds de negatieve berichten i n de media. Daarom moeten deze jongeren nog steeds opboksen tegen negatieve de beeldvorming . Jongeren krijgen te maken met een negatief beeld wat gebaseerd is op het gedrag van een kleine groep maar wat het leven van al deze jongeren beïnvloed.

Met de inzet Own your Future zetten we in op het versterken van een positief zelfbeeld bij deze jongeren zodat zij zichzelf beter kunnen positioneren in de samenleving.

De inzet richt zich op (bijna) afgestudeerde jongeren met een migrantenachtergrond en vertegenwoordigers van bedrijven. 

Het traject bestaat uit 6 bijeenkomsten waar gewerkt wordt aan het versterken van een positief zelfbeeld.

  • Ontdek wie je bent en wees het dan expres! Een workshop over Personal branding.De jongeren leren in deze workshop hun talenten te ontdekken, de beste hieruit te selecteren en zich op basis hiervan te presenteren. 
  • Jobhunting. (vanuit perspectief van personal branding en de wensen van het bedrijfsleven) Tijdens deze bijeenkomst krijgen de jongeren zicht op hoe je op verschillende manieren werk kan zoeken. Er wordt nog veel via het CWI of banen websites gezocht, wat voor het in aanmerking komen van hogere functies vaak niet de juiste weg is. 
  • Solliciteren met Linked in en sociale netwerken. Deze workshop, richt zich op de mogelijkheden van Linked in. Dit sociale, digitale netwerk wordt de laatste jaren meer en meer door recruiters en bedrijven gebruikt om hun vacatures te plaatsen en geschikte kandidaten te vinden.
  • De kunst van het netwerken. Jongeren komen bij elkaar om te leren en te discussiëren over het belang van netwerken. De jongeren krijgen van een ervaren coach uit het bedrijfsleven tips en trucs om een goed en duurzaam netwerk op te bouwen. Deze trucs gaan de jongeren vervolgens in de praktijk brengen door via een netwerkspel een eigen netwerk op te bouwen onder de aanwezigen. 
  • Bedrijfsperspectief: wat verwacht een bedrijf van zijn toekomstige medewerker, ervaring, stage, werkervaring. Een presentatie over wat bedrijven verwachten van hun nieuwe medewerkers door een recruiter. Deze leert de jongeren wat zij verwachten van jongeren die bij hun komen solliciteren. 
  • CV markt: al het geleerde in de praktijk brengen en werk vinden: Jongeren krijgen de kans om hun kwaliteiten te presenteren aan aanwezige recruiters.

Contact formulier