Logo_Inclusia_transparante_achtergrond

Verborgen vrouwen

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

De eerste generaties arbeidsmigranten zijn de ouderen van nu. Het zijn mannen die naar Nederland kwamen om te werken en die in de loop van tijd hun gezinnen over hebben laten komen. De vrouwen die naar Nederland kwamen leefden vaak een geïsoleerd leven. Ze leerden de taal niet, bleven thuis bij het gezin en leerden weinig over de samenleving. Hun mannen richtten zich op de contacten buiten het gezin en de vrouwen bleven verborgen. Nu zien we in Nederland dat een groep van deze vrouwen die inmiddels boven de 65 is, alleen achter blijft. Hun man is overleden en hun kinderen zijn druk met werk en gezin. Deze verborgen vrouwen hebben nooit een connectie gemaakt met de samenleving en leven nu nog steeds verborgen in hun woningen of bij hun kinderen. We zien dat deze ouderen het extra zwaar hebben en door hun verborgen leven niet aanhaken bij bestaande initiatieven.

Vanuit Stichting Inclusia willen we extra aandacht besteden aan deze vrouwen door te kijken naar mogelijkheden om ze uit hun isolement te halen en ze samen te brengen in een inloop waar ze elkaar kunnen ontmoeten en onder begeleiding van vrijwilligers kunnen werken aan wat meer zelfredzaamheid. We zullen hiervoor groepen vrijwillige buurtmoeders trainen die deze ouderen gaan opzoeken en bezoeken en met hun gaan kijken hoe ze ervoor staan, die met hun gaan praten over hun wensen en behoeften en wat ze nodig hebben om het te redden in de samenleving. 

Met het wijkteam wordt samengewerkt en indien  een zorgbehoevende oudere ondersteuning nodig heeft, kan dit direct  opgepakt worden. De vrouwen nemen de ouderen mee naar buiten, naar een centrale inloop maar ook de wijk in. Ze gaan met hun werken aan vaardigheden als boodschappen doen, hulp vragen, doktersbezoek en bezoeken activiteiten die er zijn in de wijk. De ouderen vinden het vaak eng om de wijk in te gaan, spreken de taal niet en hebben vaak ook nog nooit met bijvoorbeeld het openbaar vervoer gereisd.

Met onze inzet willen we de ouderen weer een stukje regie geven over hun eigen leven. We gaan werken aan hun zelfredzaamheid en gaan ze uit hun isolement halen zodat  ze langzaamaan weer deel nemen aan de samenleving. 

Contact formulier