Logo_Inclusia_transparante_achtergrond

Vaderdag 2021 bracht Rotterdam Vaderkracht

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Op Vaderdag is in Rotterdam officieel het vadercentrum Vaderkracht van start gegaan. Binnen dit vadercentrum zullen in de komende 2 jaar peer vaders diverse vadergroepen bezoeken om met hun op reis te gaan door het vaderschap. De centrale vraag tijdens deze reis zal zijn: Welke vader wil je zijn?

Het Vadercentrum is een samenwerking tussen stichting Inclusia, de gemeente Rotterdam en het CJG. We zien in Rotterdam veel vaders die niet goed weten waar ze terecht kunnen met vragen over vaderschap. Ook zien we veel vaders zoeken naar wat vaderschap voor hun betekend en hoe ze zich een weg banen tussen de verwachtingen van de samenleving, cultuur, geloof en de overheid. Vaders raken in de knel en zoeken antwoorden en andere vaders om ervaringen mee te delen.

We hebben als samenleving ook veel vragen aan vaders over de rol die zij hebben in thema’s als gendergelijkheid, genderneutraal opvoeden, vrouwen emancipatie en het stoppen van geweld tegen vrouwen. Vaders zijn een belangrijke partner in deze thema’s. Binnen het vadercentrum gaan we ook deze gesprekken met elkaar aan.

Op 19 en 20 juni is het vadercentrum van start gegaan met de training van de eerste groep van 14 peer vaders. Onder begeleiding van Jens van Tricht van Emancipator zijn de vaders gaan kijken naar hun eigen vaderschap en welke elementen daar van invloed op zijn. Wat nemen ze mee van hun vaders, wat vanuit cultuur en welke druk vanuit de samenleving. Met elkaar hebben ze gekeken naar hoe je in dit krachtenveld je eigen vaderschap ontwikkelt en wat er belangrijk is in het vader zijn. Waarom zijn vaders belangrijk in het leven van hun kinderen en wat is hun rol in het bijvoorbeeld tegengaan van geweld tegen vrouwen. Hoe verhoud het beeld van mannelijkheid zich tot wie ze zijn en hoe ze opvoeden en hoe kunnen ze hokjes gaan doorbreken om ruimte maken voor een vernieuwd vaderschap.

In de komende weken gaan deze peer vaders verder aan de slag om zich te ontwikkelen in de reis van het vaderschap en te leren hoe ze met andere vaders het gesprek aan kunnen gaan over deze reis.

Vanaf september 2021 zullen deze vaders de stad ingaan om daar met groepen vaders de dialoog aan te gaan over vaderschap. Het Rotterdams vadercentrum zal geen fysiek centrum worden maar zal juist de stad ingaan om vaders te bereiken op voor vertrouwde plekken om zo meer connecties te leggen en vaders te bereiken die uit zichzelf niet snel een vadercentrum zullen bezoeken.

Het vadercentrum wordt mede mogelijk gemaakt door: De gemeente Rotterdam, het Oranjefonds en het VSB fonds.

Contact formulier