Opvoeden in Dilemma’s: training voor ouders in Dordrecht van start

Opvoeden in Dilemma’s: training voor ouders in Dordrecht van start

Vanaf oktober starten we in Dordrecht met de training Opvoeden in Dilemma’s, waarin we ouders helpen hun kinderen sterker en weerbaarder te maken tegen negatieve invloeden zoals polarisatie en criminele uitbuiting. We bieden deze training aan voor drie verschillende groepen en richten ons op de uitdagingen die ouders ervaren in de opvoeding van hun kinderen in een steeds complexere wereld.

Kinderen leren vooral van wat ze zien, niet alleen van wat ouders vertellen. Dit maakt ouders een belangrijk voorbeeld voor hoe kinderen kijken naar andere mensen, culturen en religies om hen heen. Veel kinderen groeien op in verschillende werelden: thuis, op school, op straat en online. Deze werelden kunnen elkaar versterken, maar botsen ook weleens, wat het voor ouders moeilijk maakt om hen te begeleiden.

In een wereld waar sociale media een grote invloed hebben, worden kinderen blootgesteld aan zowel positieve als negatieve invloeden. Ze krijgen toegang tot eindeloze informatie, maar ook tot fake nieuws en mensen die hen willen gebruiken voor haat of criminele doeleinden. Dit maakt hen kwetsbaar voor polarisatie, radicalisering en uitbuiting.

Ouders staan voor moeilijke dilemma’s

Ouders worstelen vaak met de vraag hoe ze hun kinderen het beste kunnen begeleiden. Moeten ze streng zijn of meer ruimte geven? Hoe gaan ze om met de uitdagingen van sociale media? Dit zijn lastige dilemma’s waar veel ouders mee te maken hebben. Als ze hier niet goed mee omgaan, kunnen er breuken ontstaan tussen ouder en kind, waardoor kinderen open kunnen staan voor negatieve invloeden.

Wat we doen in de training

De training Opvoeden in Dilemma’s is erop gericht ouders bewuster te maken van hun rol in het denken in termen van ‘wij’ en ‘zij’. We bespreken hoe deze processen worden versterkt door de verschillende leefwerelden van hun kinderen en helpen ouders om beter in te spelen op deze uitdagingen. Tijdens de bijeenkomsten leren ouders:

  • Hoe ze hun kinderen kunnen beschermen tegen criminele uitbuiting en polarisatie.
  • Hoe ze signalen kunnen herkennen wanneer extra hulp nodig is.
  • Hoe ze met hun kinderen in gesprek kunnen gaan over moeilijke thema’s zoals sociale media, polarisatie en identiteit.

Het hoofddoel is om ouders handvatten te geven waarmee ze hun kinderen weerbaar kunnen opvoeden en hen te ondersteunen in hun identiteitsvorming.

Praktische informatie

  • Groepsgrootte: Maximaal 15 personen
  • Locatie: Rustige ruimte met tafels, stoelen, whiteboard, wifi en ventilatie. Koffie, thee en water zijn beschikbaar.
  • Trainers: Meertalig team (Arabisch, Marokkaans, Caribisch, Nederlands, Turks)

Met deze training willen we ouders sterker maken in hun rol, zodat zij hun kinderen kunnen helpen om zich gezond en weerbaar te ontwikkelen in deze uitdagende tijden. Deze training helpt ouders de risico’s te begrijpen die hun kinderen kunnen tegenkomen en leert hen wat ze kunnen doen om deze risico’s te verkleinen. Het richt zich vooral op bewustwording en het geven van praktische opvoedingstips.