
Op donderdag 6 maart 2025 vond een iftar plaats voor de asielzoekers in de noodopvang in Vlaardingen, georganiseerd door Inclusia. Vrijwilligers vanuit Inclusia hadden een maaltijd bereidt voor de bewoners. In het Campanile Hotel kwamen 100 asielzoekers samen om het vasten te verbreken in een warme en gastvrije omgeving. Deze avond stond in het teken van ontmoeting en het gezamenlijk verbreken van het vasten, waarbij zowel de asielzoekers als de vrijwilligers waardevolle gesprekken voerden en nieuwe contacten legden.
Vanuit Inclusia worden in samenwerking met partners als Stroomopwaarts en Stichting Multicultureel Schiedam nog twee iftars georganiseerd:
- 15 maart 2025 – Iftar in De Windwijzer, Vlaardingen, aanmelden kan via: info@inclusia.nl
- 21 maart 2025 – Iftar op het Dreesplein, Schiedam, aanmelden kan via smsschiedam@outlook.com
Deze avonden bieden een kans om nieuwe connecties te maken, anderen te leren kennen en je meer verbonden te voelen met de stad en haar bewoners. Voor veel mensen die net in Nederland zijn, kan het lastig zijn om een plek te vinden in de samenleving. Dit soort momenten helpen om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en samen te genieten van een gezellige avond met heerlijk eten.
Bij de organisatie van de iftars werkt Inclusia samen met verschillende partners. Naast het delen van culturele informatie worden mensen uitgedaagd om tijdens de maaltijd met elkaar in gesprek te gaan. Het is mooi om te zien hoe mensen samenkomen, kennismaken met elkaar en nieuwe inzichten opdoen.
Kom jij ook?
Wil je aansluiten bij een van de iftars? Nieuwe mensen ontmoeten en samen genieten van heerlijk eten? Kom dan op 15 maart naar De Windwijzer in Vlaardingen of op 21 maart naar het Dreesplein in Schiedam. Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond of geloofsovertuiging.
Laten we samen bouwen aan een stad waar iedereen zich thuis voelt. We zien je graag daar!
De Betekenis van Iftar en Ramadan
Op 1 maart 2025 begint de Ramadan, een maand van bezinning, saamhorigheid en spirituele verdieping voor moslims wereldwijd. Gedurende deze periode wordt er overdag niet gegeten of gedronken. Na zonsondergang wordt het vasten verbroken met de iftar, een maaltijd die niet alleen draait om eten, maar vooral om samenzijn, verbondenheid en het delen van gastvrijheid.
Rond deze periode zijn er ook andere vastentijden in verschillende geloofsgemeenschappen. Op 5 maart 2025 begint bijvoorbeeld de christelijke Veertigdagentijd, waarin matiging, gebed en naastenliefde centraal staan. Ook binnen de Eritrees-Orthodoxe Kerk wordt er gevast; hun Tsome Hudadi begon op 24 februari 2025 en duurt 55 dagen tot orthodox Pasen op 20 april 2025. De Oekraïens-Orthodoxe gemeenschap kent een soortgelijke vastenperiode.