Diversiteit

is een plek aan tafel hebben.

De samenleving is divers, zowel in grote steden als in kleine dorpen. Verschillen in standpunten, afkomst, huidskleur, geloof, gender en seksuele voorkeur kenmerken onze maatschappij, die daardoor voortdurend in verandering is. Iedereen moet zich op een bepaalde manier tot deze diversiteit verhouden. Voor sommigen gaat dat makkelijker dan voor anderen, terwijl er ook mensen zijn die dat helemaal niet willen. Diversiteit leidt vaak tot discussies, zowel in de politiek, organisaties als in de samenleving. Waar de één de multiculturele samenleving als mislukt beschouwt of denkt dat vreedzaam samenleven bijna onmogelijk is, juicht de ander diversiteit toe en ziet het als een positieve ontwikkeling.

Bij het ontwikkelen en uitvoeren van diversiteitsbeleid is het belangrijk om uit te gaan van deze verschillen. Ze moeten eerst onderzocht en begrepen worden. Het is daarbij belangrijk dat de betrokken groepen – zoals degenen die ondervertegenwoordigd, gediscrimineerd of uitgesloten zijn – actief te betrekken bij het beleid, en zeker bij de uitvoering ervan. Helaas slagen instellingen en organisaties er nog te vaak niet in om deze groepen goed te bereiken.

Inclusia biedt advies bij zowel het ontwikkelen als het uitvoeren van beleid. Wij vervullen een brugfunctie tussen verschillende gemeenschappen, organisaties en overheden.